Fiugen tiimin asiantuntijavahvistus Matti Kurki haluaa kyseenalaistaa vanhat toimintamallit

Mielenkiintona tekoäly

Tarina lähtee liikkeelle nuoresta miehestä, joka sattui lukemaan artikkelin tekoälystä. Aihe tuntui heti kiinnostavalta ja niinpä Matti päätyikin opiskelemaan IT-alaa. IT-puoli kuljetti sen kiinnostavimman asian, eli tekoälyn pariin, joka kasvoi aiheeksi muun muassa Matin opinnäytetöihin.

Tekoälyn imussa Matti on opiskellut ensin perustutkinnon Joensuussa, ja sen jälkeen opiskelut jatkuivat Oulun yliopistossa aina tohtorin tutkintoon asti. Pitkän opiskelu-uransa lisäksi Matti on toiminut muun muassa Valtion Teknisen Tutkimuskeskuksen tekoälytutkijana, sekä dosenttina Oulun yliopistolla. Huikealle uralle mahtuu myös vuoden hyppäys hiukkaskiihdyttimien pariin sekä EMBA-tutkinto liiketoiminnan ja johtamisen parissa.

Matti on toiminut myös yrittäjänä sekä konsernijohtajana muun muassa Nethawk Oyj:ssa, jolloin hänen alaisuudessaan työskenteli noin 300 henkilöä. Vuodesta 2003 lähtien hän on toiminut sijoittajana lukuisissa eri yrityksissä.

Out of the box

Fiugen sijoittajaksi Matti lähti heti ensimmäisellä rahoituskierroksellamme, ja nyt herra istuu vihdoin meidän kanssamme saman pöydän ääressä.

Matti on ennen kaikkea softaihminen, ja kiinnostunut niiden kehittämisestä, mutta myös johtaminen on hänelle hyvin tuttu aihepiiri. Logistiikka taas on tullut vasta hiljattain tutummaksi, mutta sitä kiinnostavampaa sen kehittäminen juuri siitä syystä onkin.

”Kun istahtaa alas uuden asian äärelle, sitä tutkiessa tulee haastaneeksi vanhat ajattelumallit sekä sen, miten saadaan kehitettyä uusia, uniikkeja kilpailuvaltteja.”

Kun tiimissä on osaajia monista eri lähtökohdista, keskustelu on usein hedelmällistä ja tuottavaa. Eriävätkin mielipiteet voivat olla voimavara. Monipuolisella joukolla logistiikan kehittely tuottaa aivan uudenlaisia innovaatioita, sillä pöydän ääressä istuvat ihmiset katsovat asiaa eri näkökulmista.

Vanhojen toimintamallien kyseenalaistaminen on ensiarvoista

Yllättävää logistiikka-alassa on Matin mielestä ollut se, miten kilpailtu alue se lopulta on. Pakettikuljetusten hinnoittelu on usein senteistä kiinni, mutta alalla pelataan pitkälti perinteisin niksein.

Kuljetustoimintaa Suomessa ovat viime vuosiin asti hallinneet vain suuret logistiikkatoimijat, mutta nykyaikana nämä jättiläiset ovat turhan jäykkiä liikkumaan siinä asiakaspinnassa, joka palveluita eniten kaipaa.

Verkkokauppojen pakettikuljetukset ovat nyt kovassa nosteessa, samoin lämpimän ruon, lääkkeiden ja päivittäistavaroiden pikatoimitukset. Markkinassa on suoraa kaipuuta ketterälle toimijalle, joka kykenee tarjoamaan yrityksille ja loppuasiakkaille sekä nopeutta että joustavuutta.

”Tarvetta asioiden toisin tekemiselle on niin pakettipuolella kuin lämminruokakuljetuksissakin. Fiuge on vielä pieni toimija markkinassa, ja siksi sen ei kannatakaan pelata samaa peliä isompien toimijoiden rinnalla. Fiugella on ketteränä ja innovatiivisena toimijana aivan omat kilpailuvaltit ja vahvuudet.”

”Valitse taistelusi”, toteaa Matti yksikantaan. Hänen mielestään Fiugen toiminnan kehittäminen lähtee nopeasti toimivista palvelukokonaisuuksista sekä loppuasiakkaan palvelukokemuksesta.

Pelkällä hinnalla kilpaileminen ei ole enää merkityksellistä. Menestyksen kulmakiviksi muodostuvat sen sijaan palvelun sisältö sekä kokonaisuuden muotoilu. Myös eettisyys ja vastuullisuus ovat suuria osatekijöitä, ja niiden piiriin kuuluu myös ymmärrys siitä, millä hinnalla kuljettaja meillä työtä tekee.

”Ajatuksena meillä on hioa kotimaan liiketoiminta ja palvelut sille mallille, että kansainvälisille markkinoille lähdettäessä olemme oman alamme huippuja.”, toteaa Matti viileän vaatimattomasti.

Fiugen mahdollistamat uudet innovaatiot sekä innostus uudenlaisten toimintamallien kokeiluun yhteistyössä eri alan yritysten kanssa voi olla avain myös sinun yrityksesi liiketoiminnan rikastuttamiseen.

Ota yhteyttä ja mietitään yhdessä rohkeat ratkaisut juuri sinun yrityksesi tarpeisiin!

Matti Kurki
erityisasiantuntija
matti.kurki@fiuge.com

Samankaltaiset artikkelit